Tatranský národný park

streda 29. mája 2013

Tatranský národný park; (skr. TANAP) je jeden z deviatich národných parkov na Slovensku. Nachádza sa na severe stredného a východného Slovenska v Tatrách. Je určený na ochranu časti Západných Tatier a Východných Tatier.
Vyhlásený bol v roku 1949 a je najstarším národným parkom na Slovensku. Má rozlohu 738 km² a ochranné pásmo 307 km², dokopy 1 045 km². Park obsahuje 600 km turistických chodníkov a 16 označených a udržiavaných cyklistických chodníkov.
NP má zložitú geologickú stavbu tvoria ju početné tektonické jednotky z tatrikafatrika (veporikum) a hronika. Reliéf tvorili ajľadovce, po ktorých ostali v Tatrách mnohé plesá. Najväčšie a najhlbšie je Veľké Hincovo pleso. Nachádza sa tu najvyšší štít na Slovensku, Gerlachovský štít s výškou 2 654,4 m n. m. Park je dôležitý pre rozmanitú flóru a faunu s mnohými endemetickými druhmi, vrátane tatranského kamzíka a tatranského svišťa. Dve tretiny chráneného územia pokrývajú smrekové alebo smrekovo-jedľové lesy.
Od roku 1993 patrí (spolu s poľským TNP) medzi jednu zo štyroch slovenských biosférických rezervácií programu UNESCOČlovek a biosféra.[1]
Začiatkom roka 2010 sa začali objavovať informácie o tom, že v Tatrách je potrebné prehodnotiť ochranné pásma. Prispeli k tomu i udalosti akými bol turnaj v konskom póle uskutočnený na zamrznutej hladine Štrbského plesa, ktoré sa nachádza v najvyššom stupni ochrany prírody.




Copyright @ 2013 Kraje Slovenska. Designed by Templateism | MyBloggerLab